Güneş Takip Sistemleri (Solar Tracker) Hakkında En Sık Sorulan Sorular

Güneş Takip Sistemleri (Solar Tracker) Hakkında En Sık Sorulan Sorular

Solar Tracker

Güneş Takip Sistemleri (Solar Tracker) Hakkında En Sık Sorulan Sorular

GES kurulumunda özellikle son zamanlarda çok daha sık konuşulan konulardan birisi de solar tracker (güneş takip sistemi) sistemleri. Sistemin avantajları, dezavantajları, maliyet verimlilik oranları gibi durumlar ve akılda kalan soru işaretlerine destek olmak amacıyla solar tracker sistemleri ile ilgili en çok konuşulan ve sorulan soruları, farklı üreticilere ait sistem kurulumlarında tecrübesi bulunan Nexten Enerji’den  saha koordinatörü Uğur Koyunoğlu yanıtladı.

Solar Tracker sistemlerinin avantajları nelerdir?

Bu sistemler sabit sistemlerden farklı olarak güneşi tek ya da çift eksende takip eder. Dolayısıyla paneller sürekli olarak güneş ışığını olabildiği en dik açıyla aldığı için üretim de ciddi bir verimlilik artışı yaşatır bu oran %35 lere kadar artış sağlamaktadır. Özellikle bahar dönemleri, dönemsel kapalı bulutlu havalarda yaşanacak üretim kayıplarının günlük ortalama üretimi düşürmesi yüzünden bu sistemlerin verimlilik artışı ciddi anlamda önem taşımaktadır.

Solar Tracker sistemlerinin dezavantajı var mıdır?

Bu sistemlerin çalışma prensibi açısından sabit sistemlere göre dezavantajının olduğu söylenemez. Aynı sabit sistemler gibi aynı arazi koşullarına kurulduğundan gerek doğal çevre ye gerekse işletme koşulları açısından firmaya bir zararı yoktur. Sadece bu sistemlerin kurulum maliyeti diğer sabit sistemlere göre daha pahalıdır. Ama bu pahalılık uzun vadede verim artışı ile kendini amorti edecektir.

Sabit sistemlere oranla bakım onarım maliyetleri nasıldır? Sık sık arıza ile karşılaşılabilir mi?

Tracker sistemi hareketli parçalar içerir. Dolayısıyla özellikle yatırımcılar bu hareketli parçaların arıza vermesinden ve sistemin durmasından endişe ederler. Lakin bu sistemlerin temelinde olabildiğince dişli, şaft, redüktör vb  gibi otomotiv sektöründe de uzun yıllardır kullanılan parçaları kullanmaktadır. Dolayısıyla bu parçaların arıza ya da başka sebeplerle durması çok düşük ihtimallidir. İyi malzeme seçimi ve doğru montaj işçiliği ile hatta yok denecek kadar azdır. Bakım onarım maliyetleri de oldukça düşüktür.

 

Bu sistemlerin doğal dış etkenlere karşı (rüzgar, kar, deprem) olan dayanımı nasıldır?

Özellikle rüzgar konusunda yatırımcılar solar tracker sistemlerinin dayanıklılığı konusunda endişe ederler. Lakin bu sistemler saatte 200km hızla esecek rüzgarlara göre tasarlanmışlardır. Ayrıca yine güvenlik sebebiyle konan rüzgar ölçerler ile rüzgarın belli bir seviyeyi aşması durumunda sistem otomatik olarak kendini güvenli konuma alır. Bu konumda paneller yere tam paralel şekilde durur. Dolayısıyla rüzgar a bağlı hasar oluşumlarının önüne geçilmiş olur. Yine tasarım ve yapılış itibari ile bu sistemler deprem kar gibi doğal etkenlere karşı sabit sistemler kadar dayanıklıdır.

 

Bu sistemler sadece düz arazilere mi kurulmalıdır? Eğimli arazilere kurulabilir mi?

Böyle bir kesin hüküm yoktur. Bu sistemler tasarlanırken belli bir arazi eğimine kadar aynı sabit sistemler gibi kurulma imkanı verecek şekilde üretilmişlerdir. Piyasada yer alan üretici firmaların bu konuda farklı tasarımları mevcuttur. Yapılacak doğru keşif ve doğru ürün seçimi ile eğimli arazilerde de bu kurulum yapılabilir.

 

Solar tracker sistemlerinin montajı sabit sistemlere kıyasla zor mudur?

Bazı yatırımcılar bu sistemlerin kurulumunun zorluğundan yakındığı piyasada konuşulan konular arasında yer almaktadır. Aslında bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü sistem genel anlamda sabit sistemler ile birçok konuda aynı karakteristik özellikleri taşımaktadır. Sadece hareketi sağlayacak olan materyeller bu sisteme eklenmiştir. Özellikle üretici firmalar bu ürünlerin kurulumunu basite indirgemek için ürünlerinin tasarımlarını ona göre planlamışlardır. Özellikle bu kurulumlar konusunda tecrübesi ve eğitimi olan ekipler ile yapılacak olan montaj ile sisteminiz sabit sistemler ile aynı sürede devreye girecektir.

 

Bu sistemlerde hareketi sağlayan motorların elektrik tüketimi fazla mıdır?

Yine piyasada yanlış bilinen konulardan biridir bu durum. Güneş takip sistemlerinde gün içinde eksen dönüşleri belli zaman dilimlerinde kısa süreli komutlar ile gerçekleşir. Ve bu sistemlerde kullanılan elektrik motorlarının sayısı azdır ve elektrik tüketimleri düşüktür. Daha basit anlatmak gerekirse fabrikada çalışan elektrik motorları gibi sürekli devrede olan bir sistem olmadığı için tüketim oldukça düşüktür.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.