ÇANAKKALE EZİNE’DE 6 MW SOLAR TRACKER ÜZERİ GES KURULUMUNA BAŞLANDI

ÇANAKKALE EZİNE’DE 6 MW SOLAR TRACKER ÜZERİ GES KURULUMUNA BAŞLANDI

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde, 1 MW’lik bölümü solar tracker sistem olmak üzere toplam 6 MW kapasiteye sahip ges projesinin kurulum çalışmalarına nisanın 2. Haftası itibariyle başlamış bulunuyoruz.

Projenin tüm montaj ve uygulama aşamaları Nexten Enerji tarafından tamamlanacak.

Yatımcısının Renko Enerji olduğu ve kurulumunda Array Technologies’ye ait tracker sistemlerinin kullanılacağı projenin tüm saha çalışmaları, elektrik, mekanik montaj ve uygulama aşamaları Nexten Enerji tarafından tamamlanacak.

Santralin 1 MW’lik Bölümü Solar Tracker Sistem (Güneş Takip Sistemi) Üzerine Kurulacak.

Toplam 6 MW kapasiteli güneş enerji santralinin 1 MW’lik bölümü ABD’li güneş enerjisi takip sistemleri geliştiricisi Array Technologies’ye ait solar tracker sistemi üzerine kurulacak.

Nexten Enerji genel müdürü Birol Mutlu,  solar tracker sistemlerini (güneş takip sistemleri) önümüzdeki dönem ülkemizdeki projelerde çok daha sık göreceğimizi, bu sistemler üzerine kurulan panellerin hareketsiz sabit sistem üzerine kurulu panellere göre %40’ a kadar daha fazla elektrik üretimine imkan tanıdığını belirtiyor.

Güneş takip sistemleriyle alınacak verimin en üst seviyede olması ve uzun vadede santralde karşılaşılabilecek verim kayıplarının ve bakım onarım maliyetlerinin en aza indirilmesi için doğru ürün seçimi kadar farklı ürün ve şartlara göre doğru uygulama ve montaj da büyük önem arz ediyor. Nexten Enerji’nin Array Technologies üretimi solar tracker sistemler dışında Fransız ve Alman üretimi farklı solar tracker sistemleriyle de kurulum tecrübesi bulunuyor.

 

Solar Tracker Sistem Nedir?

Son yıllarda güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu sistemlerdeki verimliliği arttırmaya yönelik yapılan uygulamalara ( güneş takip sistemi) da büyük önem veriliyor.

Güneş enerjisinden sürekli faydalanamama ve fotovoltaik hücrelerin maksimum verimi güneş ışınları dik geldiği zaman vermelerinden dolayı, sabit olarak kurulan panellerden maksimum verim almak zorlaşıyor. Bu sebepten oluşan verim kaybının önüne geçmenin en etkin yollarından biri; verimliliği %40’a kadar artırabilmeyi sağlayan güneş takip (solar tracker – güneş izleyici) sistemleridir.

Güneş takip ekseni ve kontrol yöntemlerine göre farklılık gösterebilen bu sistemler genel olarak güneşin gökyüzündeki konumunu takip ederek ışınların panel üzerine en verimli şekilde gelmesini sağlayarak güneş enerjisinden sürekli verim sağlamayı amaçlar.

.

Güneş takip sistemleri ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.